2015. május 04. 22:31 - szolnokitibor

Ájult Imám töltött padlizsánja Jamietől

Épp egyetemista éveim utolsó vizsgáit taposom, így mostanában elég tetszhalott állapotban van a blog, de igyekszem néha megpiszkálni, hogy ne merüljön feledésbe teljesen. Június közepétől pedig visszatér és növekszik a megszokott lendülettel, még több szuper receptet igyekszem kipróbálni és ajánlani nektek, vagy adott esetben lebeszélni titeket róla. Szóval nem túl rég találtam a mostani receptet a májusi Jamie magazinban, amit ezúton is ajánlok mindenkinek, nagyon érdekes receptek vannak benne. Vagy megvárhatjátok, amíg egy-kettő feltűnik itt :) Szóval legutóbb az ájult Imám padlizsánja fantázianevűt készítettem el, ami egy paradicsomos zöldségszósszal töltött padlizsánt takar, és a legenda szerint annyira finom, hogy az Imám (török pap), akinek először csináltak ilyet elájult az élvezettől. Na, mi csak képletesen ájultunk el az irodában (mivel csupa zöldség, így a Kedves nem vevő rá, de szerencsére mindig találok pajtikat bent), mert tényleg nagyon finom. A töltelék keleti fűszerezésű, kicsit édeskés, enyhén csípős, a padlizsán pedig... hát padlizsán :) Én megállapítottam, hogy nem szeretem a héját, úgyhogy legközelebb teljesen megpucolom, vagy cukkinivel próbálom ki, meglátjuk. Ez megint egy nem túl munkás recept, bár a padlizsánokat be kell áztatni fél órára és a sütés is legalább 20 perc, így ne délután egykor álljatok neki ebédet csinálni belőle, mert eléggé éhesek lesztek a végére. 

Képileg is elég gusztusos:

padlizsan.jpg

Recept (3 főre)

Hozzávalók: 

  • 3 hosszúkás padlizsán
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál aprított petrezselyemlevél (szárítottal is működik, de úgy nem olyan intenzív az íze)
  • 1 hegyes erőspaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 kk római kömény (őrölt)
  • 1 evőkanál paradicsompüré

Elkészítés

A padlizsánokat félig meghámoztam csíkosra, félbevágtam és fél órára citromos-sós vízbe áztattam, hogy ne legyen keserű. Miután kiázott megtörölgettem, a közepét bemetszettem a tetejétől és az aljától 1-1 centit kihagyva, és olívaolajon egy nagyobb serpenyőben minden oldalát megpirítottam. Olívaolajon megpirítottam az apróra vágott lilahagymát, a darabolt fokhagymát, a paprikát (magok nélkül) és a petrezselymet. Kb 5 perc alatt megpuhultak, ekkor hozzáadtam a nagyobb kockákra darabolt paradicsomot, a cukrot, a római köményt és a paradicsompürét. Az egész masszát még 10 percig főztem. Sóztam és borsoztam a végén. A padlizsánokat a középső vágásnál óvatosan szétnyitottam és belekanalaztam a tölteléket. Egy nagyobb tepsit kikentem olívaolajjal, pici vizet öntöttem az aljára és belesorakoztattam a padlikat, majd kb 20-25 percig sütöttem gázsütő 5-6-os fokozatán. 

Egy adag egyébként 165 kcal, így diéta alatt is mehet nyugodt szívvel :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kajafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr517430750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása