Vannak olyan olasz területek,a hol nem múlhat el a vasárnap egy jó lasagna di mammaval. Legutóbb nálunk is ez volt a menü, és be kellett látnom, hogy igazuk van, ennél jobb nem is kell egy kellemes vasárnap délutáni kajakómához. Nem egy kapkodós, rohanós ebéd, de nincs is vele túl sok munka, a ragu elrotyog magának, majd elsülöget a sütőben egyedül, közben lehet mással foglalkozni, mégis nagyon finom, vasárnapi "ünnepi" ebéd lesz belőle. Én vendégeket vártam, de a Kedvesnek egy ideje már adós voltam ezzel, így laza vendégvárós étel lett belőle. Ez a recept isteni krémes,egy dologgal tudnék még javítani rajta, ha nem száraz, hanem friss tésztából lett volna. De arra már nem vitt a lélek :) Mindenesetre, ha ma pont ráérsz, lepd meg a családot egy igazi olasz ebéddel.
Recept 5 adagra, 30x30-as tálban
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (ebből kb. 4 emelet lesz, ha magasabbat szeretnél, arányosan növeld a hozzávalókat)
- 1 nagyobb répa
- 1 fej vöröshagyma
- 500 g paradicsom passata
- 1 pohár száraz fehérbor
- só, bors, bazsalikom, fokhagyma
- 250 g lasagnetészta
- 1 l tej
- 100 g vaj
- 80 g liszt
- szerecsendió, só, bors
Elkészítés
A raguhoz a hagymát apró kockákra vágtam, a répát lereszeltem. A hagymát egy mély serpenyőben megdinszteltem olivaolajon, majd hozzáadtam a répát és azt is átpirítottam. Rátettem a husit, sóval, borssal fűszereztem. Miután kiengedte magából a vizet és az elfőtt, felöntöttem borral. Amikor a bor is elpárolgott ráöntöttem a paradicsompürét, sóval, borssal, jó sok fokhagymával és bazsalikommal fűszereztem, majd lefedve, néhányszor megkavarva hagytam főni kb. 45 percet. Mielőtt a ragu elkészült volna, egy lábasban megolvasztottam a vajat, hozzákevertem csomómentesen a lisztet, majd felöntöttem tejjel. Sóval, borssal és szerecsendióval besamelt főztem belőle. Fontos, hogy ne kapcsold le a hőt alatta felhasználásig, és akkor nem sűrűsödik be nagyon a szósz. Amikor a ragu elkészült, kivajaztam egy mély tálat, besamelt és ragut kentem szét az alján és lefedtem a tésztával. Majd ismét besamel, rá a ragu, majd a tészta, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg a besamel és a ragu legyen. Ezt jól megszórtam reszelt parmezánnal és kb 30 percre 200 fokos sütőbe tettem. Akkor jó, ha a széle aranyra pirul. De akkor nagyon :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.