A mai receptem nem egy gyors hétköznapi vacsora, inkább egy hétvégi, kicsit ráérősebb finomság, aminek nagyon tud örülni bárki a családból. Amikor Németországban jártunk kipróbáltam egy nagyon finom török ételt, a pizza keleti verzióját, a pidét, amit sokféle feltéttel készítenek és nagyon finom, laktató, keleties fűszerekkel és roppanós tésztával. Érdekes, hogy itthon még nem találkoztam vele egyik döneresnél sem... Egyik hétvégén kétfélét is készítettem belőle, a fiúknak valódi húsosat, magamnak teljes kiörlésű lisztes-vegetáriánus verziót. Nagyon finom lett mindkettő, elég sikeres is lett az éhesek körében. Készülj fel, nagyon laktató :)
Recept 4+2 adagra (4 sima, 2 teljes kiörlésű)
Hozzávalók
- 2,5 bögre fehér liszt, 1 bögre teljes kiörlésű
- 7 "S" méretű tojás
- 1 csomag sütőpor
- só
- 1 vörös hagyma
- keleti fűszerkeverék
- 1 csomag spenót
- 400 g darált pulykahús
- 250 g feta sajt
Elkészítés
A fehér lisztet 1 teáskanál sóval és két teáskanál élesztővel összekevertem, hozzáadtam 2 kicsi tojást és kb 2,5 dl langyos vízzel összekevertem, jól összegyúrtam. Egy másik tálban a teljes kiörlésű lisztet kevertem össze fél teáskanál sóval és egy teáskanál élesztővel, és ezt is meggyúrtam kb. 1,5 dl langyos vízzel. Lekentem a gombócok tetejét olajjal, majd celofánnal lefedtem a tálakat és meleg helyen hagytam kelni 1,5 órát. Addig volt időm megcsinálni a töltelékeket. A hagymát apróra vágtam, és egy serpenyőben olajon megdinszteltem. A fűszereket beleszórtam az olajba és egy kicsit hagytam "sülni". Hozzákevertem a darált húst, és kb 5 percig sütöttem. Amikor teljesen kifehéredett, beleszórtam fél csomag spenótot épp annyira, hogy megfonnyadjon, végül belemorzsoltam a fetasajt 2/3 részét. Félretettem hűlni, majd miután már csak langyos volt, hozzákevertem 2 tojást. A spenót másik felét egy fém szűrőbe tettem, majd forró víz felé akasztottam, hogy a gőz megpárolja. Egy műanyag tálba morzsoltam a feta maradékát és összekevertem egy tojással. Amikor kihűlt a spenót is, azt is hozzáadtam. Amikor megkeltek a tészták, a fehér liszteset 4 felé, a teljes kiörlésűt két felé osztottam. Mindegyik adagot kb fél centi vastagra nyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. A töltelékekből a tésztakörök közepére pakoltam és hosszában eloszlattam, majd a tészta széleit ráhajtottam, hogy kicsit átfedje a töltelékekre is. Egy tojással megkentem a tészták szélét és kb fél óra alatt készre sütöttem őket.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.