Gyors hétköznapi ebéden gondolkoztam egyik este, amikor eszembe jutott a brokkolis poszt, amit egy hónapja írtam, abból is a batyu, ami tejszínes brokkolival volt töltve. Nagyon ízlett és gyorsan kész is volt, de mivel brokkolis, esélytelen, hogy a Kedves is megegye, így kénytelen voltam kicsit variálni a töltelékén. A leggyorsabbnak a sült kolbász husiját ítéltem meg elkészítés szempontjából, és már régen ki akartam próbálni az olasz receptkönyvem besamel szósz receptjét, így a kettőt kombináltam, és ezzel töltöttem meg a batyumat, aminek még mindig a gyors vacsorák aduásza, az előre kinyújtott leveles tészta az alapja (jó, tudom, nem a legegésségesebb, de egy kis bűnözés mindig kell, hogy legyen mit ledolgozni). A végére kaptam egy kellemesen krémes töltelékű ropogós tésztát, hatalmas adag ebédnek valót, amit azért salátával ajánlok enni egészségvédelmi szempontból. Már csak azért is megéri kipróbálni, mert a tészta tölteléke innentől szabadon variálható, ami csak eszünkbe jut, mehet bele. Kinézetre nem túl látványos, de szuper ízű:
Recept (2 nagy adag)
Hozzávalók
- 1 csomag előre kinyújtott leveles tészta
- fél liter tej
- 2 ek liszt
- 30 g vaj + egy kicsi a jénai kikenéséhez
- szerecsendió, só, bors
- 200 g sütni való kolbász (itt érdemes vagy házit választani, vagy odafigyelni a minőségre)
Elkészítés
A kolbászok héját megvágtam és egy pici forró olajra nyomkodtam a belsejüket, majd szépen kisütöttem belőlük a zsírt. Amíg sültek, megcsináltam a besamel szószt. Megolvasztottam a vajat és hozzákevertem a lisztet, majd néhány másodpecig pirítottam. Lassan hozzáöntöttem a hideg tejet, folyamatosan kavargattam, hogy ne csomósodjon be. Állandó kavargatés mellett hagytam felforrni a tejet, fokozatosan sűrűsödött be. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítettem. Amikor megsült a kolbász és a szósz is kész lett, a leveles tésztát a kivajazott jénaiba terítettem, a közepére lapátoltam a zsírtól lecsöpögtetett kolbászhusit, és ráöntöttem a besamel szószt. Figyeltem, hogy ne follyon le a tésztáról. Kicsit összekevertem a tölteléket és ráhajtogattam a tészta széleit, hogy kisebb batyu formálódjon a végére. Kb. 25 perc alatt készre sütöttem. (A sütési idő függ a tésztától, érdemes a csomagoláson jelzettet betartani) Nem mondom, hogy egészségetekre, de jó bűnözést! :)
Egy adag kb. 750 kcal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.