2018. december 23. 21:38 - szolnokizsofi

Teljesen kezdő bejglirecept, ha pont van 4 felesleges órád

Megvan az előnye annak, ha hétfőre esik a Szenteste. Egy egész hétvége van készülődni, és a tavalyi rohanás után kicsit lazábbra venni a dolgokat. Nagy optimistán elvállaltam a családi bejglisütést, hiszen kalandvágyból nincs hiány... Az az igazság, hogy sokkal több meló lett, mint vártam, de összességében nagyon egyszerű volt. Mondjuk betű szerint betartottam Pataki Ádám receptjét, annyira féltem, hogy elrontom :D de végül teljes siker lett. A tészta omlós, a töltelékek csodásak és jó sok jutott belőlük a kispajtásokba. Szóval, ha pont ráérsz most, vagy két ünnep közt, használd ki a bejgliszezont, ha tanulnál valami újat! Az elismerés nem marad el. 

aa6e396f-7af5-4a05-a827-0a6b944378e0.jpeg

Hozzávalók 8 rúd bejglihez

A tésztához: 

  • 1040g liszt
  • 40 dkg vaj 
  • 16 dkg libazsír (igen, ez nem diétás :) ) 
  • 12 dkg porcukor
  • 8 tojássárgája
  • 8 csipet só
  • 8 csipet szárított élesztő 
  • kb 2 dl tej

A diós töltelékhez (4 db bejglibe)

  • 4,5 dl tej
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 3 dkg reszelt narancshéj
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 9 dkg kekszmorzsa
  • Fahéj, rum, mazsola ízlés szerint

A mákos töltelékhez (4 db bejglibe) 

  • 4,5 dl tej
  • 1 nagy evőkanál méz 
  • 3 dkg reszelt narancshéj
  • 4 dkg reszelt alma
  • 30dkg darált mák
  • 60 g kekszmorzsa

Elkészítés

Mindenképpen a töltetékekkel kezdd.. Legalább 2 órát adj nekik hűlni, mert különben nem lesz jóban a tészta a meleg krémmel... Szóval. A tejet a mézzel forrald fel. Mindkét krémnek, külön edényben. Minden más hozzávalóját (külön-külön) keverd össze, keverd a forró mézes tejekhez és tedd félre őket. A tészta készítésekor először a vajat morzsold el a liszttel, majd add hozzá a többi hozzávalót. A tejet apránként adagold, amíg nedves, de nem túl ragacsos tésztát kapsz. Oszd a tésztát 8 részre, és egyesével nyújtsd ki téglalap alakúra. Ne használj hozzá lisztet. (Nem, én sem hittem el, hogy nem ragad mindenhová, de tényleg nem fog. Magic.) Szóval, miután kinyújtottad a tésztát, kend meg a töltelékekkel úgy, hogy a szélektől kb. 1 cm szabadon maradjon. A hosszabbik oldal mentén tekerd fel és hagyd hideg helyen pihenni pár órát. Nekem egy éjszakám volt rá, de szerintem 1-2 óra is elég. Keverj össze 1 egész tojást 2 tojássárgával és kend meg a bejgliket. Hagyd pihenni 30 percig, majd a maradék tojásfehérjékkel is kend meg őket és megint hagyd békén fél óráig. Szurkáld meg őket egy fogpiszkálóval, majd 190 fokos sütőben 25 perc alatt süsd készre őket. És kész is :D 

Recept: Pataki Ádám

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kajafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214509616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.